Sorg og krise

[nectar_slider location=”Terapiformer” flexible_slider_height=”true” full_width=”true” overall_style=”classic” parallax=”true” slider_transition=”slide” button_sizing=”regular” slider_height=”400″ min_slider_height=”250″ tablet_header_font_size=”32″ tablet_caption_font_size=”20″ phone_header_font_size=”24″ phone_caption_font_size=”16″]

Sorg og krise

Sorg og krise – værd at vide

Alle mennesker vil i løbet af deres liv opleve perioder præget af sorg og krise. Sorgen kan være udløst af mange forskellige faktorer, såsom alvorlig sygdom, dødsfald, skilsmisse eller lignende. Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte person reagerer i en krisesituation, og hvordan de håndterer sorgen. Hvor nogen med støtte fra deres nærmeste kan bearbejde sorgen og genoprette en velfungerende hverdag, kan andre have behov for professionel hjælp for, at kunne håndtere sorgen på en hensigtsmæssig måde.

 

Hvordan bearbejder vi kriser og dyb sorg?

Det er vigtigt at understrege, at det er helt naturligt at føle dyb sorg og tristhed, når man står i en svær situation og måske har mistet en af sine nærmeste.

 

Når man oplever sorg, er det bedste, man kan gøre, at prøve at være i de svære følelser, selvom det kan være enormt smertefuldt. For at kunne acceptere tabet og sorgen samt tilpasse sig den nye livssituation kan mange have behov for at trække sig tilbage i et stykke tid. Derudover har man, når man står i en krisesituation, behov for at opleve støtte, forståelse og omsorg fra andre. Mange søger derfor hjælp hos deres nærmeste familie og venner.

 

Andre undgår helt ubevidst sorgen, fordi de frygter at blive overvældet af de svære følelser og miste kontrollen over deres liv. Andre prøver at ignorere sorgen, fordi de er bange for at blive så kede af det, at de aldrig vil komme sig igen. I begge tilfælde vil det at lægge låg på sorgen blot forlænge og vanskeliggøre sorgprocessen. I denne forbindelse kan man føle, at man går i stå og ikke kommer videre. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at tale med en psykolog.

 

Hvad kan en psykolog hjælpe med?

Oplever man svær krise eller dyb sorg, kan det være gavnligt at tale med en psykolog. Sammen med psykologen kan man i et trygt rum øve sig i at være i de svære følelser og arbejde på at acceptere dem og den nye livssituation, man står i. Derudover kan psykologen hjælpe den kriseramte til at skabe et selvbillede og en livsforståelse, der passer til den nye situation.