Jalousi

[nectar_slider location=”Terapiformer” flexible_slider_height=”true” full_width=”true” overall_style=”classic” parallax=”true” slider_transition=”slide” button_sizing=”regular” slider_height=”400″ min_slider_height=”250″ tablet_header_font_size=”32″ tablet_caption_font_size=”20″ phone_header_font_size=”24″ phone_caption_font_size=”16″]

Hvad er jalousi?

Jalousi er en tilstand af usikkerhed og mistillid i relation til en anden person og et rival – tit og ofte ens partner. Det kan indebære en masse tanker og forestillinger om, hvad din partner går og laver – og kan føre til en hel besættelse og unødvendig overvågning, der skader parforholdet.

Jalousi er meget opslidende for begge parter, og kan udløse en masse magtkampe og skænderier i forholdet. Den jaloux part er ofte plaget af negative tanker og forestillinger omkring partneren. Det kan være svært at give udtryk for sine følelser omkring dette på en konstruktiv måde.

Jalousi Parforhold PsykologoversigtJalousi Par Psykologoversigt

 Jalousien kan karakteriseres ved…

  • At kredse omkring emner som løgne, utroskab og flirt
  • Følelser som bekymring, vrede, mistænksomhed, frygt, føle sig truet
  • Negative forestillinger/tanker der skaber mistillid
  • Dårligt selvværd – er jeg god nok?
  • Angst for at blive forladt
  • Kropslige reaktioner som ondt i maven, søvnløshed, hjertebanken, svimmelhed
  • Diverse handlinger, som at tjekke sin partners mobiltelefon eller mails, at blive mut og trække sig ind i sig selv, at græde eller skælde ud, at krydsforhøre

Hvornår er jalousi et problem?

Så længe jalousi ikke fylder for meget, kan den være bekræftende over for parforholdet, da det kan signalere, at et værdsat forhold er i fare. Men hvis følelserne kommer til at fylde for meget, kan det være direkte skadende og belastende for forholdet. Det er en pinefuld følelse, der kan være svær at slippe af med.

Jalousi er et problem når:

  • Du skammer dig over følelsen, som fylder for meget i dagligdagen
  • Du er ulykkelig over at være jaloux og gerne vil være fri for det
  • Du ikke føler dig forstået af din partner (kommunikative problemer)
  • Jalousien fører til konflikter mellem dig og din partner

Det er normalt at føle skam over sin jalousi, da det begrænser parforholdet. Det kan fx være, at den jaloux part har svært ved at lade sin partner gå til sammenkomster på jobbet, være alene med venner af det andet køn, gå i byen og komme for sent hjem uden grund. Det kan begrænse partnerens frihed, og medføre følelser som krænkelse og at blive holdt som gidsel i sit eget hjem.

Den jaloux part bruger ofte meget tid på at spekulere over, hvad partneren foretager sig, når man ikke er til stede. Det kan være svært at overbevise sig selv om, at ens tanker og spekulationer ikke er retfærdige eller sande.

Jalousien er en tilstand, der sættes i bås med adfærdsformer som kontrol og magtmisbrug – men er sjældent et tilfælde af dette. Den jaloux part bliver ofte opfattet som én, der er ude på at overtage kontrollen i parforholdet og bliver derfor mødt med foragt af sine omgivelser. Dette kan medføre lavere selvværd hos den jaloux part. Og denne kan opfatte sig selv som en dårlig partner.

Årsager til jalousi

Typiske årsager til jalousi kan være manglende selvværd, angst for at blive forladt eller tidligere former for omsorgssvigt eller utroskab. Det fører til krydsforhør, skænderier og vrede over for partneren.

Det er en ond cirkel, der breder sig og ødelægger både den jaloux part og forholdet, hvis det bare bliver ignoreret. Den jaloux part graver sig længere ned i et dybt hul af følelser, om ikke at være elsket eller tilstrækkelig nok i forholdet – og dermed bliver valgt fra, til fordel for en bedre partner.

Det er nødvendigt at lære og forstå årsagen til jalousien, og få hjælp til at håndtere den konstruktivt – for at slippe ud af den onde cirkel.

Behandling af jalousi

Under behandling af jalousi arbejder man bl.a. med de bagvedliggende årsager til den jaloux følelse – samt hvordan man kan håndtere og forebygge den i fremtiden. Dette kan bl.a. gøres gennem personlig coaching eller parterapi. For de dybere traumer kan man anvende psykoterapi – eller hvis der er tale om en personlighedsforstyrrelse i form af paranoia, tvangstanker eller selvskadende adfærd kan psykiatrisk behandling være en god ide.