Spiseforstyrrelser

[nectar_slider location=”Terapiformer” flexible_slider_height=”true” full_width=”true” overall_style=”classic” parallax=”true” slider_transition=”slide” button_sizing=”regular” slider_height=”400″ min_slider_height=”250″ tablet_header_font_size=”32″ tablet_caption_font_size=”20″ phone_header_font_size=”24″ phone_caption_font_size=”16″]

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser – værd at vide

Spiseforstyrrelser er karakteriseret ved et forvrænget forhold til mad og krop. Der findes flere forskellige slags spiseforstyrrelser, heriblandt anoreksi, bulimi, tvangsoverspisning (BED) og ortoreksi. Spiseforstyrrelser forekommer hyppigst ved unge kvinder, men kan ramme alle. En spiseforstyrrelse kan have alvorlige psykiske og fysiske konsekvenser. Derfor er det vigtigt at indlede et behandlingsforløb så tidligt som muligt.

 

Hvorfor udvikler man en spiseforstyrrelse?

Spiseforstyrrelser udvikler sig ofte på baggrund af flere faktorer, hvorfor det kan være svært at pege på en årsagsfaktor. Kulturelle, personlige, biologiske og sociale faktorer kan alle påvirke, at man udvikler en spiseforstyrrelse. Nogle mener, at idealet i det senmoderne og individualiserede samfund er med til at skabe en usikkerhed om egen krop, hvor en spiseforstyrrelse kan anses som en måde opnå succes. Andre personlige forhold som påvirker udviklingen af en spiseforstyrrelse, er blandt andet lavt selvværd og perfektionisme.

 

Hvordan kan en spiseforstyrrelse komme til udtryk?

En spiseforstyrrelse kan komme til udtryk på flere måder, og der kan være stor forskel på, hvor synligt det er for omverden alt efter hvordan man er som person og hvilken spiseforstyrrelse man har. Nogle generelle symptomer man kan holde øje med er:

  • Man undgår at spise sammen med andre mennesker.
  • Man trækker sig fra sociale sammenhænge.
  • Ændringer i vægt.
  • Ændringer i spisevaner.
  • Utilfredshed med kroppen.

 

Hvad kan en psykolog hjælpe med?

Hvis man har en spiseforstyrrelse, er det vigtigt, man får hjælp hurtigt. Her kan en psykolog hjælpe med at få styr på de tanker, følelser og adfærd som har gjort, man har udviklet en spiseforstyrrelse. Dette vil altid tage udgangspunkt i den enkeltes behov og historik, hvor psykologen vil hjælpe med at ændre de negative tankemønstre og uhensigtsmæssige spiseadfærd.

Exit mobile version